Libera nos a malo

Speltillfälle 5: Treskallarna, alvslagsmål, brunnen, tentakelmonster

Dag 2 - dag 3

Halvmåneklanen är kvar, Mar Juk-Adan har anlänt och tre skalliga kvinnor från Draj

Regg/Hurry i Reggs kropp och Wren i Gregs kropp möter gatupojken Agu, som är i tioårsåldern. Han är observant den killen och går att lita på. Han är ännu inte med i Tjuvgillet i staden. Agu har fått reda på att det är alver ur Halvmåneklanen som kidnappade den röda halvanden för flera veckor sedan. Vår mamma. Den klanen är kvar här i Altaruk på Alvmarknaden.

Så har handelsresande Mar-Juk Adan anlänt till staden på morgonen och slagit upp sitt tält i utkanten av Alvmarknaden.

Tre kvinnliga äventyrare med svarta sköldar dekorerade med en blodröd döskalle, har också anlänt. De är helt hårlösa på huvudet, inget hår och inga ögonbryn. De har stationerat sig vid Södra porten. Verkar som om de har porten under bevakning. De ser ut att komma från stadsstaten Draj.

Agu får sedan sin kula av Regg som betalning för upplysningarna, innan han kilar iväg för att snoka reda på mer information att sälja.

Treskallarna har mycket exklusiva kläder i blodrött och svart samt långsvärd i metall

Vi tar en avstickare förbi Södra porten. Där ser vi de tre skalliga kvinnorna. Det stämmer att de ser ut att komma från stadsstaten Draj. De har kläder gjorda av ett glänsande tyg, ser ut som sådana exklusiva kläder som rikt folk brukar ha, fast med det tyget flerfalt dyrare. Ser helt nytt ut, som om de precis har kommit från skräddaren, fast de i själva fallet kommit direkt från vildmarken. Underligt. Färgerna går i blodrött och svart. De har tio bendolkar som kastvapen hängande i kors i bälten över bröstpansaret och svart sköld med blodröd döskalle målad mitt på. De verkar vara äventyrare för de har ryggsäckar. Det som mest tyder på att de är folk med resurser är att långsvärdet av metall som sitter i svärdbältet på var och en av dem. Ett värde på minst 1 500 keramik för ett sådant svärd. De bara står där och stirrar på stadsporten, utan att prata med varandra. Vad är det för folk?

Döskallemärket på en svartmålad dörr till ett övergivet och tillbommat hus i soldatkvarteren

Vi går tillbaka i riktningen mot Aristofanes residens och viker sedan av mot soldatkvarteren och ämnar gå igenom de kvarteren för att komma fram till Handelsdelen av staden. Med tanke på de här tre skalliga kvinnorna från Draj och deras svarta sköldar med blodröda döskallar, så uppmärksammar Gregg ett övergivet stenhus som han brukar passera när han är ute och spatserar. Han har inte tänkt på det förut som något speciellt, men dörren till det huset är faktiskt målat i svart och är prytt med en blodröd döskalle. Stilen på döskallen skiljer sig dock från döskallen på treskallarnas vapensköld. Fönstren är tillbommade. Gregg vet att döskallen brukar vara en markering här i Altaruk av myndigheterna, för att visa att det är förbjudet område, oftast förknippat med något hälsovådligt. Han får en impuls att gör en minnesnotering för att komma ihåg att fråga någon om det här stenhuset.

Två olydiga flickebarn som verkar bekanta till utseendet bor mitt emot döskallemärkta huset

Mitt emot vid huset på andra sidan gatan, ser vi två flickor i tioårsåldern som verkar vara olydiga mot mamma. Soldatbarn troligen. Flickorna påminner om vår älskade lillasyster Merry. De där barnen liknar någon annan Gregg känner, men han kommer bara inte på vem det skulle vara.

Oro och aggressioner på Alvmarknaden med dödsfall som konsekvens

Gatan slutar i utkanten av Handelskvarteren. Längre in finns Alvmarknaden, där alverna får slå upp sina tält och idka handel. Vi möter på Agu igen. Han har mer info att sälja: Mycket upprörd stämning på Alvmarknaden nu på morgonen. Regelrätta slagsmål mellan de olika alvgrupperna och även inom grupperna. Svårt veta vad som hänt, men troligen har det hänt något märkligt. Flera dödsfall är rapporterade. Kapten Tellemon, som ansvarar över handelsdelen av staden, är där och undersöker saken. Agu får betalt en kula och kilar vidare. Då kommer Gregg på vem flickorna de såg nyss liknar. Det är kapten Tellemon. Han är troligtvis deras pappa.

Handlaren Ojoba säljer vapen till oss och berättar om bristen på järn

Vi går i en vapenbutik. Det ägs av handlaren Ojoba. Vi inhandlar vad vi planerat. Tack vare att Regg är med, så plockar Ojoba fram de fina varorna. Han får bra betalt. Det gynnar oss i framtida affärer med honom. Han berättar att han hört rykten att järngruvorna i Tyr inte längre levererar järn, därför är det brist av den varan. Han köper gärna metallvapen av oss om vi kommer över något, i vilket skick som helst.

Kapten Tellemon, ansvarig för Handelsdelen, är skadad och är far till flickorna vi såg

När vi kommer ut på gatan igen, så ser vi ryggtavlan av Kapten Tellemon, soldaten som har ansvaret för ordningen i Handelskvarteren. Han haltar fram, har ett ombundet sår i höger lår. Fyra soldater går med honom. Vi följer efter på behörigt avstånd. Kaptenen går in i huset där de två flickorna bodde med sin mamma. Upprörda röster hörs där inne. Oro över att han skadat sig. Kaptenen tar det lugnt, säger att det bara är ett köttsår. Det läker på några veckor, även om han kommer att halta fram ett tag till. Soldaterna vänder om tillbaka mot Alvmarknaden.

Soldat Faldar berättar om Vattenanden i Önskebrunnen

Vi slår oss i slang med soldaterna. De känner igen Regg och är villiga att svara på våra frågor. Vi frågar om stenhuset med svarta dörren med döskallen. Soldat Faldar berättar en gång i tiden fanns det en vattenbrunn där huset nu står. Vattnet blev sedan smutsigt och folk blev sjuka av att dricka det. Brunnen togs ur bruk. Går inte att fylla igen den, för ingen har sett botten på den, så den är väldigt djup. Så småningom byggdes det ett hus runtom brunnen. Det blev en taverna, för ägaren tyckte det var svalt (betyder: coolt) att ha en brunn mitt inne i tavernan. Senast så bodde det en familj där med några barn. De försvann bara plötsligt en natt för över ett halvår sedan och ingen vet vart de tog vägen. Nu är huset övergivet. Dörren är låst och målad för att folk inte ska ta sig in där och ta vatten ur brunnen. Men nu tar sig folk in ändå, för att de tror att en god vattenande bor i brunnen som kan uppfylla ens önskningar. Så folk bryter upp låset och slänger ner kulor (lägsta valören på myntslaget) mellan springorna i övertäckningen och hoppas på det bästa. De får fixa låset då och då på grund av detta. Hans egen fru hade faktiskt blivit insläppt av honom själv för att be anden om hjälp. Han tror ju inte på sådant i alla fall. Ja, nu är hon faktiskt äntligen gravid, så han är jätteglad. Soldatkompisarna dunkar honom i ryggen och gratulerar honom.

Soldat Faldar berättar om de märkliga slagsmålen på Alvmaknaden

Nu på morgonen har hälften av alverna på Alvmarknaden blivit slagna medvetslösa av sina egna klanmedlemmar eller av grannarna. De anklagar varandra och ingen vill kännas vid anklagelserna. Det kan vara en farbror som lämnat tältet, kommit in en stund senare och hotfullt krävt att få tillbaka sina saker som de har stulit från honom och speciellt har han skrikit om någon platta han vill ha tillbaka. Sedan när ingen fattat vad han menat och vad som tagit åt honom, så har han slagit alla i tältet medvetslösa. När farbrodern kommer tillbaka till tältet senare har han inte velat kännas vid anklagelserna över huvud taget. Sedan påstås farbrodern ha gått in till granntältet och upprepat beteendet under tiden alverna i första tältet varit medvetslösa. Fler olika alver anklagas för liknande dåd som ägt rum under den första morgontimmen. Stor upprördhet som lett till slagsmål med dolkar och en del dödsfall också. Så uppretad var en alv att han stötte en dolk i låret på kaptenen. Den alven är nu inburad med flera andra bråkmakare.

Regg träffar Mar Juk-Adan som vill leja Regg som karavanvakt och träffar Wyne vid Norra porten

Wren går tillbaka till residenset och Regg besöker Mar Juk-Adans tält. När Regg kommer fram till tältet, så ser han sin gamle vän Wyne komma ut från tältet. Wyne, med sina många tatueringar och sin smarta ödla på axeln, kommer fram till Regg. De stämmer möte vid Norra porten om en halvtimme. Regg blir insläppt av de två kvinnliga halvjättarna i det fina tältet. En hårlös Drajkvinna vaktar baksidan av tältet, för att hindra någon att smita in den vägen. Mar Juk-Adan är en kvinna från Draj och helt skallig och inga ögonbryn heller. Hon ligger på en sittkudde som är utslängd bland de andra kuddarna på den fina mattan. Dussintalet hummande insekter hänger i var sin smala glasflaska i tälttaket, skapar en harmoniskt och rogivande klang i tältet. Hon har en vakt som också är hårlös och verkar komma från Draj. Regg utger sig för att heta Dote försöker få information om någon karavan från Altaruk nått Tyr, för han tänker på karavanen som tagit mamma Sandy till Tyr. Mar Juk-Adan verkar inte veta något av värde. Handelskvinnan erbjuder dock Dote jobb som vakt på en resa till Tyr som Mar Juk-Adan ska iväg på om några dagar. Regg ska tänka på saken.

Han går vidare till Norra porten. Wyne berättar om att han jobbar för Mar Juk-Adan mot bra ersättning, men att hon är bra märklig. Hon äter aldrig, dricker aldrig och går aldrig på dass. Är hon en vandöd? Nej, svarar Regg, hon är snarare en golem. Wyne tycker allt det här är läskigt, men samtidigt svalt. De bestämmer sig för att stämma möte när någon av dem använder det hemliga tecknet som betyder att man önskar det.

Himi insisterar att få hjälpa barnen genom att berätta om busarna och Merrys chip

När Regg kommer tillbaka till residenset, så vandrar androiden Himi/Donna runt i cirklar på innergården. Två vakter håller henne under uppsikt. Uttråkade. Himi verkar också uttråkad. Hon berättar att hon verkligen vill hjälpa barnen. Himi säger att hon är en informationskälla om Härskarna här på Athas och på Jorden. Det finns på Jorden ett halvdussin besjälade androider med sin riktiga kropp vilande i Rana Mor och ett dussin som har sin kropp i Moderskeppet i omloppsbana högt ovanför Rana Mor. På Athas finns bara ett dussin androider med sin riktiga kropp på Moderskeppet. Sedan finns det massor med androider som endast är maskiner med en egen intelligens både på Jorden och på Athas.

Hennes plan är fortfarande att om hon träffar androiderna som tillhör Härskarna (de onda), så ska hon lura i dem att hon funnit en portal till Jorden och att hon kan visa dem den. Då kan vi ligga i bakhåll för dem och oskadliggöra androiderna. Undrar om det är så säkert att göra så? Om Himi skulle möta på De Goda, så kan det däremot bli problem för henne, eftersom de inte vet att hon bytt sida.

För att visa att hon menar allvar, så berättar Himi att hon har övertagit Jonnas spionrobotar i form av skalbaggar. Hon vet därför att ett dussintal busar vaktar utanför residenset. Hon har också oskadliggjort en giftorm i rummet som Hurry är i koma i, genom en av de spionrobotarna som bevakar inne i residenset. Det är inte ovanligt att giftiga spindlar och giftormar tar sig in i husen här i Altaruk, ormen behöver inte vara insläppt av någon som vill oss ont. Himi sätts i arbete i köket med städning och underhåll för att inte bli uttråkad, fortfarande punktbevakad av vakter. Hon får inte hålla på med matlagning dock, risk för förgiftning av maten ska undvikas, enligt Aristofanes.

Himi berättar senare att Merry har ett chip inopererat i höger överarm, precis som vi hade förut, men som Nira avlägsnade i skåpbilen när vi flydde från sjukhuset i Lhasa i Tibet. Hon kan spåra chipet med 20 meters felmarginal. Hon tycker att hon kan komma till nytta. Kan hålla i ljuskällor på uppdrag eller rita kartor, som hon anser att hon är duktig på.

Aristofanes gravida hustru Catalyna försvunnen med tre livvakter och hennes formelsamling visas

Regg söker upp Wren och Aristofanes i arbetsrummet. Aristofanes berättar att Falkens (mamma Sandy) feber och hennes omvandling till en varelse av hans egen sort, väckte både glädje och sorg hos honom. Det fanns paralleller med hans egen hustru och hennes öde. Hans egen hustru Catalyna var nämligen också en halvande av eldsorten. Hon kom en dag för många år sedan till Altaruk och hade med sig sina tre kvinnliga livvakter från Draj. Catalyna berättade väldigt sparsmakat om sin bakgrund som lät äventyrlig, men hon kom förmodligen från Draj.

Han blev blixtförälskad i henne. Hon blev det också i honom. De blev livskamrater. Ja, hon blev också älskad och respekterad av stadsborna. Att ha två halvandar i staden bådade gott för affärerna, kände många. En lyckoträff.

Aristofanes avslöjade att Catalyna var en magiker med magiska skatter. Hennes livvakter hade alla tre några underliga magiska ögon som de satte framför ansiktet vid några få tillfällen. Aristofanes vet inte vad de hade för egenskaper, men han är övertygad om att de var magiska.

Han har faktiskt kvar hennes formelsamling som han visar er. Det är ett set med tre papyrusrullar som ligger skyddade i var sitt tubformade läderfodral. De har olika färger: en grön, en röd och en vit.

Gröna innehåller småtrixen Froststråle, Hokus Pokus, Ljus, Magikerhand (variant utan synlig hand), Stabilisera robot.

Vidare innehåller den formler på grad 1: Förhäxa Person, Förstå Språk, Identifiera, Magikersköld, Reparera Elektronik, Sömn, Trollpil, Upptäcka Magi.

I den röda formler av grad 2: Förslag, Magikerlås, Osynlighet, Spindelben, Sväva, Upplåsa.

I den vita formler av grad 3: Flyga, Skynda, Strålningsskydd.

Catalyna var med i den Beslöjade Alliansen och hängiven planetguden Biotta. Hon höll sin religion hemlig, var liksom inte dags för att berätta om den än, men Aristofanes fick veta det. Han trodde inte denna Biotta inte var någon kraftfull gud och brydde sig i början inte om hennes gud. Det var Catalyna som fick honom att bilda en cell för Beslöjade Alliansen här i Altaruk tillsammans med den förmögna handelsmannen Matar av Altaruk. Matar handlar i antikviteter. Han är alltid ute på resande fot och han har ett residens här i Altaruk som är lika ståtligt som Aristofanes.

Catalyna blev snabbt gravid och troligen var det tvillingar hon väntade. En dag när han var borta i tjänsten en längre tid, så berättade hans tjänare att Catalyna hade bestämt sig för att personligen hjälpa stadsborna med att det den senaste tiden under natten försvann både stadsbor och besökare utifrån. De fanns ingenstans att finna. De hade inte lämnat staden var vakterna säkra på, så de måste finnas någonstans. När barn försvann, så var måttet rågat för Catalyna. Efter vädjanden från föräldrarna, så gav hon sig ut mitt i natten med endast sina tre livvakter och alla tre hade på sig sina magiska masker när de lämnade residenset. Inget besked till tjänarna vart hon skulle ta vägen. Hon skulle i alla fall undersöka försvinnandet av barnen och gå till botten med hela mysteriet. Hon lämnade residenset i all hast. Ingen har sett till henne sedan dess. Ingen har sett hennes livvakter heller. Inget spår ens av föräldrarna, de är som uppslukade av marken.

Detta hände för åtta månader sedan. Siffran 8 är Biottas siffra, så natten hon försvann blir exakt åtta månader sedan i övermorgon. Den dagen känns helig för honom. Han ska stänga in sig hela den dagen och meditera. Extra sorglig alltihop, för Falken försvann spårlöst på samma sätt som hans älskade hustru försvann spårlöst. Det finns så många paralleller mellan Falken och Catalynas öden, upprepade Aristofanes för er. Han hoppas Biotta i övermorgon ska komma till honom i hans meditationer och ge en ledtråd om vart hans hustru tagit vägen den ödesdigra natten för åtta månader sedan. Han visar oss sitt halsband som han säger är magiskt. Den skyddar honom mot förgiftning. En gåva från hans försvunna hustru. Tårarna rinner ner för hans kinder.

Gatupojken berättar om att Tjuvgillet besökt Mar Juk-Adan och alver som undersöker barn

Efter lunch kommer gatupojken Agu igen. Han har mer att berätta. Han har sett Ular; den näst högsta i hierarkin i Tjuvgillet, ledaren är okänd för alla utom Ular själv; besöka Mar Juk-Adan.

Så har några alver i ökenkläder var och en självständigt gått runt och studerat ansikten på olika barn i staden och sedan knuffat bort dem. Ett av barnen i Agus gäng, säger han med stolthet, följde efter alven som slank in i en gränd. Där var det en annan alv i ökenkläder. Den som gick in där nyss var försvunnen, fast inga dörrar ledde vidare från gränden. Underligt.

Gatupojken berättar om att Tjuvgillet fått uppdrag att mörda oss barn

Lite senare återvänder Agu igen. Han säger att hans upplysningar säkert är värt ett riktigt silver (går 10 keramik på ett silver). Han berättar att Tjuvgillet har fått i uppdrag av någon för Agu okänd person att mörda halvandebarnen och de livvakter som de har med sig när de går ut. Kontraktet är för alla som vill och den som lyckas får bra betalt. Den infon är verkligen värt sitt silver!

Som bonus berättar Agu att treskallarna vid Södra porten inte har lämnat sin post där, inte ens för att gå på dass eller dricka.

Aristofanes släpper inte ut oss utan minst två vakter per person nu. Han ska meddela alla soldater att de ska ha koll på oss. Han ger oss var sin dolk i metall som gåva, för han vill att vi ska kunna försvara oss med bästa möjliga vapen.

Pelardrömmen där tvillingarna slåss samt föräldrarna och övriga familjen uppdaterar oss

Det blir dags att ta natt. Vi vaknar nakna till drömmen med pelarna. Åter igen när Merry vaknar här tänds ljuset vid Obelisken bland de andra nakna människorna där. Våra föräldrar är där och tvillingsystrarna Alex och Nira. Vi skapar en glasbro över dit. Vi börjar krypa över, utom Hurry som här lätt kan hålla balansen gåendes. Vi ser tvillingarna med varandra. De börjar brottas, faller ner på pelargolvet och rullar vidare över kanten. De försvinner ner i mörkret. När vi kommer över så berättar pappa att Alexa skrek att hon skulle döda barnen och att hon vill ha tillbaka sina stulna saker och så betonar hon att hon vill ha tillbaka Plattan. Nira undrade upprört om hon helt hade mist förståndet.

Merry kan Tungomål och Tala med Djur.
Merry lägger en hand på Obelisken och säger att Biotta kommer ge henne förmågan att kunna prata med djur, men att innan dess så kommer hon få lättare feber i natt någon timme. Det är precis som förra natten, säger Merry. Då efter den febern fick hon förmågan att hon fick förmågan att förstå alla språk och när hon talar så förstår andra henne oberoende av vilket språk de förstår. Merry säger att Biotta i en dröm har meddelat henne att hon inte kommer att komma till skada på resan till Altaruk, bara hon tror att det kommer att gå bra så går det bra. Så nämner Merry att alverna beräknar nu att anlända i gryningen.

Mamma är en av många slavar rekvirerade att bygga klart Ziqquraten i tid till spelen.
Mamma Sandy berättar att hon träffat andra slavar här på Tegelbruket. En del är slavar som kommer från järngruvorna, för alla slavar har där har blivit överflyttade hit för att skynda på byggandet av Ziqquraten. Även alla slavar hos de boende i och strax utanför Tyr har konfiskerats för att arbeta på bygget tills det är klart. Till och med har tempelherrarna hittat på anklagelser för en del besökande till staden och tagit deras slavar med. Själv ska hon till arenan när det är dags för spelen där. Det dröjer ett tag dock. Vissa slavar har tyckt det var konstigt att hon som halvande inte presenterades för häxkungen personligen med tanke på det ovanliga med hennes utseende. Byggandet måste verkligen ha hög prioritet.

Pappa, Robert och Lill-Lillie går i öknen.
Pappa berättar att munken från Biblioteket på Or som Nira skickade med honom, tydligen är immun mot Kackelsjuka som han själv drabbats av. Så de kan resa tillsammans. Pappa kallar munken för ”Robert”. När de kom ut från grottkomplexet på Athas, såg ut som ett stenansikte från utsidan, så dök en flicka upp från en grottgång. Hon sa att hon var Lillie i en annan kropp. Tro det ja. Hon såg inte ut som Lillies dotter ens. Robert verkade godkänna tjejen utan ens ett pip, så då är väl hon okej då? Han kallar henne för Lill-Lillie. Hon ser ut som en förvuxen flicka på 13-15 år. Kort i rocken, bara 175 cm, jämfört med hans egna stora pojkar Greg och Hurry, anser pappa. Det låter på pappa att de inte kommer att anlända i tid, fast han inte säger det rakt ut.

Tentakelmonstret följer efter oss från Pelardrömmen till en ond dröm direkt efter

Ett litet halvmeter långt monster dyker upp flygande. Den har någon svart päls, långa svarta tentakler som böljar efter den och en glob till gråaktigt öga utan ögonlock på undersidan av kroppen. Omedelbart hoppar Greg av pelaren och det svartnar då för oss alla samtidigt.

Vi vaknar och det är frost på golvet, myggor surrar, det stinker förruttnelse, väggar blöder och en tung andhämtning hörs hela tiden i bakgrunden. Vi möter tentakelmonstret igen. Den får oss att i tankarna återuppleva vår värsta mardröm, vi blir skräckslagna och bit för bit bryter det ner vår viljekraft. Vi flyr efter en stunds fruktlöst kämpande mot den med dolkar och magiska Eldklot. När det går igenom dörrar utan att öppna dem, får vi tanken att detta också är en dröm. Vi försöker påverka drömmen, men misslyckas grovt så att vår önskan slår tillbaka mot oss själva så vi faller genom golvet till undervåningen istället för att taket ska rasa över monstret. Vi springer vidare, men till slut så bryts Wrens viljekraft ner helt och hållet så hon förlorar medvetandet. Vi vaknar upp i våra sängar igen och allt är nu Verklighet på Athas.

Dag 3

Himi har fått upp signalen från Merrys chip och meddelar hon kommer om två timmar i gryningen

Androiden Himi skickar bud efter oss via vakterna som punktbevakar henne. Hon berättar att hon fått signaler från Merry nu, att det är mycket sannolikt att hon anländer precis vid gryningen om två timmar.

Vi känner oss sega i huvudet. Vi går aningen långsammare idag än igår [minskar Farten med 1 m/runda] tillsammans med att vi inte klarar av sedan igår att göra gratisattacker i en strid. Allt detta är troligen för att våra kroppar känslomässigt har svårt att hantera förändringen av kropp och medvetande som vi gått igenom senaste dygnen. Wren känner sig aningen förvirrad nu efter mardrömsupplevelsen med tentakelmonstret [Nackdel på attack, egenskaps- och färdighets-tester]. Hur länge detta varar vet vi inte.

Vi skickar vakter till Södra porten för att möta Merry när hon kommer. Det är fem minuter till gryningen.

Vi har sett till att vi har all utrustning som vi inte bär finns i Reggs kista i hans rum på andra våningen.

Comments

Xanxerxes Xanxerxes

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.